Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tíz érdekes tény az eljegyzési gyűrűkről

Tíz érdekes tény az eljegyzési gyűrűkről

Több ezer éves pályafutása során külsőleg talán sokat változott, ám az eljegyzési gyűrű szerepe még mindig ugyanaz, mint egykor: két ember összetartozását és házassági szándékát jelezni egymásnak és a külvilágnak. De tudta, hogy miért viseli a többség a bal kéz gyűrűsujján, vagy hogy a középkorban mit adtak az ékszer mellé a menyasszonynak? Tudjon meg tíz érdekes tényt az eljegyzési gyűrűkről!

1. A gyűrű általi eljegyzés szokása egészen az ókori Egyiptomig vezethető vissza, ahol a nők mindig a bal kezük negyedik ujján viselték az ékszert, mert hitük szerint ebből az ujjból egy véna közvetlenül a szívbe vezet.

2. A múltban az eljegyzés komoly pénzügyi elkötelezettséget is jelentett. Mivel a nők általában nem dolgozhattak, így az eljegyzési gyűrű felajánlása egyúttal azt is jelentette, hogy a férfi vállalja, a jövőben pénzügyileg is gondoskodik kiválasztottjáról. Ezért - a szándék komolyságát jelezvén - általában a gyűrű mellé egy erszény aranyat is kapott a menyasszony.

3. Korábban a férfiak általában 1-3 havi fizetésüket áldozták az eljegyzési gyűrűre. A mostani felmérések szerint viszont egy átlagos férfi 3 heti keresetét költi az ékszerre.

4. Maradt azért valami kapcsolat az 1-3 hónappal is, a statisztikák szerint ugyanis átlagosan ennyi időbe telik, míg egy férfi megtalálja és megvásárolja a tökéletes gyűrűt kiválasztottjának.

5. A december a legnépszerűbb eljegyzési hónap az évben. Az eljegyzések körülbelül 15%-át ekkor – főképp Karácsonykor – ejtik meg, ami megelőzi még a Valentin nap népszerűségét is.

6. A legnépszerűbb eljegyzési ékszer a kör alakú gyémántgyűrű, amit leginkább briliánsnak nevezünk. Ez nem sokkal előzi meg a négyszögletes, úgynevezett princess csiszolású gyűrűt. Ami pedig a felhasznált fémeket illeti, ott a fehérarany és a platina számít a legkelendőbbnek, mert ezek emeli ki leginkább a szikrázó kövek fényét.

7. A mai párok többsége együtt keresi a tökéletes eljegyzési gyűrűt: a felmérések szerint a nők 60%-a vesz részt a vásárlásban, míg 3%-uk egyedül, a jövendőbeli férj nélkül választ.

8. Az eljegyzési és jegygyűrűket ma már kollekcióként is meg lehet vásárolni, hogy tökéletesen passzoljanak egymáshoz, mikor egyszerre hordják őket. Sok menyasszony ugyanis az esküvőt követően mindkettőt szereti viselni, ezzel mutatva ki a házassága iránti elkötelezettségét.

9. Paris Hilton kapta minden idők egyik legdrágább eljegyzési gyűrűjét. A Hilton-lánc örökösének kezét egy 24 karát gyémántot és smaragdot tartalmazó gyűrűvel kérték meg, ami becslések szerint 4,7 millió dollárt ér. A kapcsolat később viszont tönkrement, és Paris ezt követően azt nyilatkozta, hogy nem kedvelte az ékszert, mert az túlságosan nehéz volt.

10. A felmérések szerint a nők 28%-a képes lenne visszautasítani a lánykérést, ha nem tetszene neki az eljegyzési gyűrű! Bár ez kissé szélsőségesnek tűnik, ne feledjük, az ékszernek illeszkednie kell a pár saját stílusához és ízléséhez, elvégre egy életen át tartó viselésre szánták!

Úgy érzi eljött az ideje, hogy Ön is megtalálja a tökéletes gyűrűt párjának? Nézzen szét eljegyzési gyűrű kínálatunkban, ahol egyéni igényei szerint akár teljesen át is alakíthatja a kiválasztott ékszert! 

Szeretne még többet olvasni az eljegyzési gyűrűkről? Nézze meg katalógus oldalunkat, ahol sok más érdekességet is megtudhat az ékszerekről!

Az oldal tetejére