Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. 
Itt található az 
adatvédelmi tájékoztató.

Ékszertisztítás

Ha ékszertisztításról van szó, én legelőször azt javaslom, hogy menjünk ötvöshöz! Az esztétikai problémákat sokszor nem is az elszíneződés, sokkal inkább a karcok jelentik. Egy összekarcolt ékszert pedig leginkább polírozni kell, ami intenzív mechanikai művelet!

Ezen kívül szükség lehet más felület-felújítási munkákra is. Például ródiumozni vagy vésni is kell. Vannak azonban különböző vegyszerek és impregnált kendők, amikkel házilagosan is sikereket érhetünk el. Ezeket a Goldatti-Webáruház is forgalmazza.

Ne feledjük azonban, hogy az ékszereket ugyan úgy tisztítani, ápolni kell, mint a többi személyes használati tárgyunkat. Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor az üzletbe betérő igen csinos és ápoltnak tűnő hölgy átnyújtja a fülbevalóját, és alig látszik ki a belé ragadt krémből és még ki tudja miből! Igen is vegyük le időnként az ékszereinket!

Egy-egy ilyen tisztítás alkalmával gyors állapotfelmérést is végezhetünk kedvenc tárgyunkon. Ezzel elkerülhetjük, hogy esetleg elveszítsük. Időben felfedezhetjük, hogy elkopott már. Az arany ugyan nem oxidálódik, de piszkos és foltos lehet. A krémek, púder, szappan, sőt még a bőr természetes zsírtartalma is megragadhat az ékszer felületén, ragyogását akadályozhatja. A tisztítás minden ilyen rátapadt maradványt eltávolít.

A langyos víz és egy enyhe tisztítószer elegendő lehet a csillogás visszaállítására. Egy puha kefével szépen zsírtalaníthatjuk az eldugottabb részeket és a köveket is. Hasznos lehet, ha egy-két percre a gyárilag bekevert, ellenőrzött összetételű tisztító folyadékba helyezzük a tisztítandó tárgyakat. Itt fokozottan figyelni kell arra, hogy a gyönggyel, korallal vagy más szerves anyaggal kombinált ékszer nem bír ki minden vegyi és mechanikai igénybevételt!

Ha az előre bekevert tisztítószert vesszük meg, biztosak lehetünk abban, hogy nem teszünk kárt semmiben. A mellékelt praktikus kis kosárkával gyerekjáték lesz az egész! Fontos, hogy alaposan töröljük és szárítsuk meg az ékszereket egy puha kendővel a tisztítás után.


Az impregnált ékszertisztító kendőkkel való tisztítás hatékony és olcsó módja az arany tisztán tartásának. Ezek alapvetően puha pamut szövetek, amelyek át vannak itatva fémeket tartalmazó pasztával. Ez a paszta képes a kisebb karcokat is eltüntetni, amitől olyan lehet, mintha új lenne.

Ne viseljünk ékszereket, miközben olyan háztartási anyagokkal dolgozunk, amik klórt vagy erős vegyszert tartalmaznak! Kerüljük a gyógyfürdőket is ékszerekkel! Vagy ha mégis magunkon szeretnénk hagyni, számítsunk az aranyékszerek megbarnulására, az ezüstékszerek megfeketedésére!

A megfelelő tárolás is fontos része az ékszerek karbantartásának! Vigyázzunk arra, hogy az egyes darabok ne érjenek egymáshoz, ne karcolják meg egymást. A legjobb, ha az ékszereket puha selyemzacskóban tartjuk, vagy olyan ékszerdobozban, amelynek külön bélelt rekeszei vannak.

Fontos, hogy a kövek foglalatát is ellenőrizzük rendszeresen. A legtöbb javítás abból adódik, hogy a viselés során elkopnak a kis foglalatok, amik a köveket tartják. Ha mindezekre az apróságokra odafigyelünk, sokat tettünk azért, hogy kedvenc ékszerünket még az unokánk is viselje!

Klajkó Attila, aranyműves mester

Rendezés:
Az oldal tetejére