Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ékszertisztítás

Ha ékszertisztításról van szó, én legelőször azt javaslom, hogy menjünk ötvöshöz! Az esztétikai problémákat sokszor nem is az elszíneződés, sokkal inkább a karcok jelentik. Egy összekarcolt ékszert pedig leginkább polírozni kell, ami intenzív mechanikai művelet!

Ezen kívül szükség lehet más felület-felújítási munkákra is. Például ródiumozni vagy vésni is kell. Vannak azonban különböző vegyszerek és impregnált kendők, amikkel házilagosan is sikereket érhetünk el. Ezeket a Goldatti-Webáruház is forgalmazza.

Ne feledjük azonban, hogy az ékszereket ugyan úgy tisztítani, ápolni kell, mint a többi személyes használati tárgyunkat. Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor az üzletbe betérő igen csinos és ápoltnak tűnő hölgy átnyújtja a fülbevalóját, és alig látszik ki a belé ragadt krémből és még ki tudja miből! Igen is vegyük le időnként az ékszereinket!

Egy-egy ilyen tisztítás alkalmával gyors állapotfelmérést is végezhetünk kedvenc tárgyunkon. Ezzel elkerülhetjük, hogy esetleg elveszítsük. Időben felfedezhetjük, hogy elkopott már. Az arany ugyan nem oxidálódik, de piszkos és foltos lehet. A krémek, púder, szappan, sőt még a bőr természetes zsírtartalma is megragadhat az ékszer felületén, ragyogását akadályozhatja. A tisztítás minden ilyen rátapadt maradványt eltávolít.

A langyos víz és egy enyhe tisztítószer elegendő lehet a csillogás visszaállítására. Egy puha kefével szépen zsírtalaníthatjuk az eldugottabb részeket és a köveket is. Hasznos lehet, ha egy-két percre a gyárilag bekevert, ellenőrzött összetételű tisztító folyadékba helyezzük a tisztítandó tárgyakat. Itt fokozottan figyelni kell arra, hogy a gyönggyel, korallal vagy más szerves anyaggal kombinált ékszer nem bír ki minden vegyi és mechanikai igénybevételt!

Ha az előre bekevert tisztítószert vesszük meg, biztosak lehetünk abban, hogy nem teszünk kárt semmiben. A mellékelt praktikus kis kosárkával gyerekjáték lesz az egész! Fontos, hogy alaposan töröljük és szárítsuk meg az ékszereket egy puha kendővel a tisztítás után.


Az impregnált ékszertisztító kendőkkel való tisztítás hatékony és olcsó módja az arany tisztán tartásának. Ezek alapvetően puha pamut szövetek, amelyek át vannak itatva fémeket tartalmazó pasztával. Ez a paszta képes a kisebb karcokat is eltüntetni, amitől olyan lehet, mintha új lenne.

Ne viseljünk ékszereket, miközben olyan háztartási anyagokkal dolgozunk, amik klórt vagy erős vegyszert tartalmaznak! Kerüljük a gyógyfürdőket is ékszerekkel! Vagy ha mégis magunkon szeretnénk hagyni, számítsunk az aranyékszerek megbarnulására, az ezüstékszerek megfeketedésére!

A megfelelő tárolás is fontos része az ékszerek karbantartásának! Vigyázzunk arra, hogy az egyes darabok ne érjenek egymáshoz, ne karcolják meg egymást. A legjobb, ha az ékszereket puha selyemzacskóban tartjuk, vagy olyan ékszerdobozban, amelynek külön bélelt rekeszei vannak.

Fontos, hogy a kövek foglalatát is ellenőrizzük rendszeresen. A legtöbb javítás abból adódik, hogy a viselés során elkopnak a kis foglalatok, amik a köveket tartják. Ha mindezekre az apróságokra odafigyelünk, sokat tettünk azért, hogy kedvenc ékszerünket még az unokánk is viselje!

Klajkó Attila, aranyműves mester

Rendezés:
Az oldal tetejére