Gondolta volna? Érdekes tények az aranyról - az arany jellemzői

Gyönyörű ékszerek, például arany fülbevalók, arany medálok és persze arany gyűrűk formájában ismerjük a leginkább, miközben azt is tudjuk, hogy az emberiség történetében mindig is különleges szerepet játszott a sárga nemesfém. De valójában mennyire ismerjük a gazdagság szimbólumaként is emlegetett anyagot? Hogyan került a Földre, mire használják, és mely tulajdonságai miatt lett ilyen népszerű? 

Új - háromrészes - sorozatunkban mindent megtudhat, ami csak érdekelheti az aranyról.

  1. Az arany az egyetlen sárga (vagy arany) színű fém. Minden más fém csak oxidáció vagy valamilyen vegyszerrel való érintkezés után sárgulhat be. 
  2. Az arany rendkívül jól alakítható, nyújtható anyag. Egyetlen uncia, azaz körülbelül 31 gramm aranyból majdnem 100 km hosszú vékony aranyszálat lehetne készíteni. 
  3. Bár az arany nehéz és sűrű fém, a hasonló tulajdonságú fémekkel ellentétben nem mérgező, így - ha valaki megengedheti magának - nyugodtan ehet arany tányérból, arany evőeszközökkel is. 
  4. A 24 karátos arany a tiszta, elemi arany. A 18 karátos 75%-os tisztaságú, a 14 karátos 58,5%-os tisztaságú, míg a 10 karátos 41,7%-os tisztaságú. A fennmaradó részt általában ezüsttel, más esetekben platinával, rézzel, palládiummal, cinkkel, nikkellel és vassal pótolják, pontosabban ötvözik. 
  5. A nagy tisztaságú arany teljes mértékben íztelen és szagtalan. Ez is annak köszönhető, hogy az arany nem túl reakcióképes. 
  6. Az aranyat olyan vékony lapokra lehet kalapálni, hogy egy erre a célra készített egy inch (2,54 cm) magasságú tárolóba kétszázezer egymásra fektetett aranylap férne be! 
  7. Csak ne az asztalra tegyük a ládikát... az arany ugyanis rendkívül nehéz fém, 0,02 köbméternyi arany nem kevesebb, mint fél tonnát nyom.

Olvasson további érdekességeket az arany ékszerekről!

« Vissza