Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az arany fülbevaló evolúciója

Az arany fülbevaló evolúciója

Az ékszerek szinte egyidősek az emberiséggel, hiszen már a vadászó-gyűjtögető őseink is vonzódtak a különleges díszekhez. melyeket eleinte csontból vagy akár egyszerű kövekből készítettek el. A fülbevaló azonban – mint hamarosan láthatjuk – a történelem során mindig is speciális ékszernek számított, hiszen még a gyűrűknél is fontosabb szerepük volt abban, hogy meghatározzák egy adott korban viselőjük származását, családi és anyagi helyzetét.

Időszámításunk előtt 7000-ben például szinte kizárólag férfiak hordtak arany fülbevalót, és Ázsiában, illetve Egyiptomban is a magasabb társadalmi státuszt voltak hivatottak világgá kürtölni. Ezzel szemben az ókori Görögországban, illetve Rómában már nem örvendtek különösebb megbecsülésnek, leginkább azért, mert jellemzően a férfi rabszolgákat ékesítették velük. A nők viszont szabadon viselhették őket, így a gazdag római és görög asszonyok előszeretettel vásároltak gyöngyből készült ékszereket. Igaz, utóbbiaknak nagyon oda kellett figyelniük a választásnál, mivel a kurtizánok is fülbevalóval jelezték foglalkozásukat, így Platón idejében egyáltalán nem volt mindegy, hogy melyik nő fülében milyen forma függött.

Az ókori birodalmak bukásával aztán a férfiak körében újfent kedvelt lett az ékszer, egészen a 13-ik századig, mikor az egyház betiltotta a füllyukasztást. Kivételek persze mindig akadtak, ám a következő évszázadokban a fülbevaló még több (jellemzően negatív) információt árult el viselőjéről, mint korábban.

  • Egyetlen valamirevaló kalózos filmben sem fordulhat elő, hogy a kalózok kapitányának fülét ne ékesíteni egy vagy több hatalmas arany fülbevaló . Nem véletlenül, az ékszerek száma ugyanis hagyományosan azt jelentette, hogy a kapitány hány hajót lékelt meg „karrierje” során.
  • A tolvajok, orgyilkosok szintén kedvelték a fülbevalót, pontosan azért, mert ezzel hangsúlyozták azt, hogy kívül állnak a társadalmon, és nem kötik őket sem az egyházi, sem a világi szabályok vagy elvárások.
  • A jobbágyok számára meghatározott feltételek teljesülése esetén kötelező volt az ékszer viselete egyes európai országokban. Egy jobbágy fia, ha a bal fülében viselt fülbevalót, azt jelentette, hogy egyedülálló anya neveli, mert az apát megölték, míg a jobb fülben hordott ékszer esetén egyedüli (fiú)gyermekről volt szó. Amennyiben mindkét fülébe került ékszer, az jelezte, hogy ő a család utolsó férfitagja, ezért számára tiltott volt hadba vonulni, mivel halálával megszakadt volna a vérvonal.

Az évszázadok múlásával aztán – mint minden szabály – ez is fokozatosan átalakult, és ma már senki és semmi nem szabályozza Európában az arany vagy más anyagokból készült fülbevalók viselését. Igaz, kontinensünkön – talán a kalóz és tolvaj divat miatt – sohasem lett olyan népszerű ékszer a férfiak körében, mint korábban, ám a nők ma már minden létező színű, formájú és anyagú fülbevalót megvásárolhatnak maguknak.

Tartalomhoz tartozó címkék: arany fülbevaló
Az oldal tetejére