Új - háromrészes - sorozatunkban mindent megtudhat, ami csak érdekelheti az aranyról
- Az arany az egyetlen sárga (vagy arany) színű fém. Minden más fém csak oxidáció vagy valamilyen vegyszerrel való érintkezés után sárgulhat be.
- Az arany rendkívül jól alakítható, nyújtható anyag. Egyetlen uncia, azaz körülbelül 31 gramm aranyból majdnem 100 km hosszú vékony aranyszálat lehetne készíteni.
- Bár az arany nehéz és sűrű fém, a hasonló tulajdonságú fémekkel ellentétben nem mérgező, így - ha valaki megengedheti magának - nyugodtan ehet arany tányérból, arany evőeszközökkel is.
- A 24 karátos arany a tiszta, elemi arany. A 18 karátos 75%-os tisztaságú, a 14 karátos 58,5%-os tisztaságú, míg a 10 karátos 41,7%-os tisztaságú. A fennmaradó részt általában ezüsttel, más esetekben platinával, rézzel, palládiummal, cinkkel, nikkellel és vassal pótolják, pontosabban ötvözik.
- A nagy tisztaságú arany teljes mértékben íztelen és szagtalan. Ez is annak köszönhető, hogy az arany nem túl reakcióképes.
- Az aranyat olyan vékony lapokra lehet kalapálni, hogy egy erre a célra készített egy inch (2,54 cm) magasságú tárolóba kétszázezer egymásra fektetett aranylap férne be!
- Csak ne az asztalra tegyük a ládikát... az arany ugyanis rendkívül nehéz fém, 0,02 köbméternyi arany nem kevesebb, mint fél tonnát nyom.
Olvasson további érdekességeket az arany ékszerekről!