Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Karikagyűrű

Karikagyűrű

Az ókori egyiptomiak hite szerint a kör az örökkévalóságot, míg a kör alakú karikagyűrű a soha el nem múló szerelmet szimbolizálja, ami már a több ezer éves papiruszok lapjain is férfi és nő összetartozását fejezte ki. Hazánkban ugyanakkor csak a 19. században kezdett igazán elterjedni a jegy- és karikagyűrű viselésének szokása, az ókori hiedelmek azonban a mai napig hatással vannak az eljegyzési szokásokra. A párok által hagyományosan közösen megvásárolt esküvői karikagyűrű elsőként a vena amorisra, azaz a bal kéz gyűrűsujjára kerül, amelyből az egyiptomiak és a rómaiak szerint egy ér közvetlenül a szívbe vezet. Egyes országokban a gyűrű a házasságkötést követően is marad a bal kézen, hazánkban viszont átkerül a sorsot jelképező jobb kéz gyűrűsujjára. Mivel azonban a jobb kéz gyűrűsujja általában vastagabb, mint a bal, így érdemes annak a méretét alapul venni a gyűrűvásárlásnál!

Különleges karikagyűrű, extravagáns vagy éppen klasszikus kialakítású ékszer kísérje végig életüket? Tekintse meg termékeinket, amelyeket többféle színösszeállításban is megrendelhet. Amennyiben különleges felületi díszítést szeretne, forduljon hozzánk bizalommal! Egyedivé szeretné tenni, belső véséssel, vagy ujjlenyomatukkal gravíroztatná? Brillel vagy más drágakővel díszítené a kiválasztott ékszert? Vegye fel felünk a kapcsolatot, és mi elkészítjük az Ön és a párja által megálmodott karikagyűrűt!

 
Arany ékszer

Karikagyűrű - hasznos tudnivalók

VENA AMORIS – A KARIKAGYŰRŰ HELYE

Vena Amoris, azaz a „szerelem vénája”, amely a bal kéz gyűrűsujját jelöli, mivel az ókori egyiptomiak hite szerint egy ér innen közvetlenül a szívvel van összeköttetésben. Bár a modern vizsgálatok mindezt megcáfolták, az egyiptomiak után a görögök és a rómaiak is különös jelentőséget tulajdonítottak a bal kéz gyűrűsujjának, ez a hagyomány pedig a mai napig érezteti hatását. A nyugati kultúrák többségében így a karikagyűrű mindvégig a bal kézen marad, míg hazánkban csak az eljegyzési időszakban viselik a Vena Amorison, a frigyet követően ugyanis a ékszer a sorsot jelképező jobb kéz gyűrűsujjára kerül. Fontos tudnia, hogy a jobb kéz gyűrűsujja jellemzően vastagabb, mint bal kézé, így érdemes a jobb gyűrűsujj méretét alapul venni a vásárlásnál!


ARANY KARIKAGYŰRŰ – EMLÉK EGY TÁVOLI CSILLAGBÓL

Noha a Föld számos pontján bányásznak aranyat, a bolygónk külső rétegében található nemesfémek valójában mind távoli galaxisok szülöttei, amelyek a csillagokban zajló nukleáris fúziók során jöttek létre. Minden arany ékszer alapanyaga egy a Napnál is nagyobb csillag robbanása közben született meg, hogy aztán több milliárd évvel ezelőtt - vélhetően meteoritokba épülve – a Földre érkezzen. Egy arany karikagyűrű így amellett, hogy a házaspárok örök szerelmét jelképezi, emléke egy több milliárd évvel ezelőtti csillagrobbanásnak is.

Az oldal tetejére